Basisvoorwaarden. Wat heb je nodig voor intuïtief schrijven?

Feb 1, 2024 | soul

Na deze blog weet jij precies wat je nodig hebt om te beginnen met intuïtief schrijven. Met deze basisvoorwaarden kun jij het beste uit intuïtief schrijven halen. Een goed begin is het halve werk…

Een goede voorbereiding is het halve werk…

Intuïtief schrijven, of schrijven met je zelf, kan iedereen mee beginnen, echter is een ‘goede’ voorbereiding belangrijk.
Wees niet bang, dat die voorbereiding heel erg ingewikkeld en moeilijk is. Wanneer je dit vooraf aan het daadwerkelijke schrijven doet, zal het eerder een ritueel worden.
Toch ben ik van mening dat die voorbereiding essentieel is om het intuïtief schrijven nóg waardevoller te maken en waarmee je eerder de diepte in kan.

Basisvoorwaarden

De voorbereiding waar ik telkens over praat zijn eigenlijk basisvoorwaarden voor het intuïtief schrijven. Een basis om met je zelf te gaan schrijven.

Natuurlijk kun je gewoon beginnen met schrijven. Het schrijven zal dan vooral vanuit je hoofd komen, waar dan op dat moment de prioriteit ligt. Want het hoofd ‘schreeuwt’ nou eenmaal wat harder dan je intuïtie. En dat is niet erg. Prachtig om dan het schrijven te gaan gebruiken om je hoofd leeg te maken. Echter het intuïtief schrijven gaat wat dieper en vanuit je intuïtie. Vandaar de naam: intuïtief schrijven. Om in contact te komen met je intuïtie, mag het hoofd meer leeg & stiller worden. In deze blog lees je meer over wat intuïtief schrijven inhoudt.

De volgende basisvoorwaarden kunnen je hierbij helpen:
– commitment, openheid & eerlijkheid naar jezelf;
– ontspanning & gronding;
– pen & papier;
– dagelijks oefenen met schrijven;
– van buiten naar binnen, van binnen naar buiten.

Hieronder leg ik de basisvoorwaarden één voor één uit.

Commitment, openheid & eerlijkheid

Intuïtief schrijven vraagt om een commitment naar je zelf toe. Plan regelmatig tijd in om te gaan schrijven met je zelf. Het werkt het beste om dit op een vast moment op (een) dag(en) of week in te plannen. Naast tijd, ook ruimte voor jezelf maken. Ruimte in letterlijke zin (dus tijd in je agenda plannen), maar ook ruimte als een (vaste) plek in je huis.
Creëer je eigen plekje, waar je in rust kan schrijven. Maar ook ruimte in je zelf. Hoe je daarvoor kunt zorgen, lees je in de volgeden basisvoorwaarde.
Maak de commitment naar en met jezelf om tijd en ruimte te maken en dat je vanuit openheid & eerlijkheid gaat schrijven met je zelf.

Ontspanning & gronding

Om makkelijker de diepte in te gaan, naar binnen te gaan, vanuit intuïtie te gaan schrijven is het belangrijk dat je ontspannen en gegrond bent. Wanneer je dat bent, zit je in je lijf en minder in je hoofd. Als je in je lijf zit, voel je meer en kun je makkelijker vanuit je hart en intuïtie schrijven. Je hoofd zal dan (meer) op de achtergrond zijn.

Pen & papier

Het enige wat je nodig hebt om te gaan schrijven met jezelf is pen en papier. Naast dat je met deze hulpmiddelen overal kan schrijven, zoals op een lievelingsplekje in huis, in de tuin, op het balkon, in het bos, aan het water. Echt overal…en helpt al zoveel in de ontspanning.
Verder is schrijven met pen en papier een fysieke activiteit en is er een samenwerking met je linker- en rechterhersenhelft. Dit laatste stimuleert de creativiteit. Ook wordt het schrijven met pen en papier de woorden beter opgeslagen in je brein, wat je weer helpt in inzichten, oplossingen en verbanden te leggen. Het maakt je hoofd vrij met schrijven op papier.

Dagelijks oefenen met schrijven

Intuïtief schrijven vraagt om oefenen, oefenen en oefenen. Oefenen om meer vanuit je zelf te leren schrijven, dus meer vanuit hart en intuïtie en minder vanuit je hoofd. Ook om er een gewoonte van te maken en dat je leert ongecensureerd en vanuit volledige vrijheid te mogen schrijven en dat het ‘normaal’ is om te schrijven met jezelf.
Wanneer het dagelijks schrijven (nog) niet in je planning past, kun je ook kiezen voor een aantal dagen per week, maar minimaal 1x per week, zodat het een gewoonte gaat worden. Als je merkt dat je dit makkelijk lukt, kun je het dagelijks schrijven vaker gaan doen.
Het dagelijks schrijven helpt je ook om uit je hoofd te gaan en kun je ook eventueel vooraf gebruiken aan het daadwerkelijke intuïtief schrijven.
Je kunt dan een timer zetten op 15 minuten en gaat zonder te stoppen schrijven. Wanneer je vastloopt, begin je met het laatste woord van de vorige zin. Op deze wijze schrijf je alles uit je hoofd & lijf…

Van buiten naar binnen, van binnen naar buiten

Intuïtief schrijven brengt je inzicht, heling & werkt therapeutisch. Dit zijn een aantal voordelen van het intuïtief schrijven. In deze blog lees je alle voordelen van het met je zelf schrijven.

In deze wereld waar je op buiten gericht bent en van alle kanten wordt beïnvloed. Een stroom van informatie, waar je eigenlijk bijna niet om heen kan. Soms weet je daardoor niet meer waar jij ergens van vindt. Waar jij voor staat? Wat jij belangrijk vindt? Wat je überhaupt voelt…

Daarom is intuïtief schrijven zo fijn & een enorm belangrijke, waardevolle manier om naar binnen te gaan. Zeker wanneer je van schrijven houdt en je op die manier kan uiten. In de volgende blog vertel ik meer over voor wie intuïtief schrijven is en of het ook bij jou past.

Intuïtief schrijven brengt je naar binnen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’, ‘Wat heb ik nodig?’. Vragen waar je antwoord op kan krijgen.
Zodra je je innerlijke wereld hebt ontdekt, kun je vanuit daar naar buiten toe bewegen. Je binnenwereld, zal je buitenwereld worden. Je reageert vanuit je binnenwereld op de buitenwereld. Vanuit je basis/ fundament sta je vol vertrouwen in de buitenwereld.
Waardoor je uiteindelijk zelf jouw leven creëert, zonder beïnvloed te hoeven worden. Je leven leiden vanuit je innerlijke kompas.

Intuïtief schrijven training

In de Intuïtief schrijven training ga ik uit van deze basisvoorwaarden. Om de training zo waardevol mogelijk te maken. Ik geef jou de handvatten & jij gaat op avontuur binnen de veilige setting van de training en mij als coach.
Ben jij ook toe aan een avontuur naar je innerlijke wereld? Laat het mij vooral weten, wie weet ben ik een geschikte reismaatje…

Hieronder nog even samengevat welke basisvoorwaarden je nodig hebt om te gaan intuïtief schrijven:
– commitment, openheid & eerlijkheid naar jezelf;
– ontspanning & gronding;
– pen & papier;
– dagelijks oefenen met schrijven;
– van buiten naar binnen, van binnen naar buiten.

Vanuit tijd, ruimte, ontspanning met pen & papier regelmatig te gaan schrijven met jezelf om vervolgens vanuit jouw innerlijke kompas jouw eigen leven te creëren.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *