Wat zijn de voordelen van intuïtief schrijven? Leer je zelf echt kennen

Dec 16, 2022 | soul

Voordelen van intuïtief schrijven is dat je in je eentje de interactie kan aangaan met je intuïtie. Schrijvend kun je laagje voor laagje een ontdekkingsreis naar jezelf toe gaan. Waarbij heling de ruimte krijgt en je zelfinzicht kunt gaan ontwikkelen.

Na jaren professionele begeleiding te hebben gehad, ontdek ik nog steeds patronen waar ik in vast zit. Heel veel laagjes zijn er al af gegaan met de jaren, maar de meest hardnekkige en ook waar mijn grootste angst ligt, zitten er nog. Stiekem schuif ik ze nog vooruit met ‘op een dag zal ik hier mee aan de gang gaan.’ Wanneer komt die dag?

Sta op in al je kwetsbaarheid & donkere kanten

Heel lang dacht ik dat ik niet hier mocht staan, waar ik nu sta, tot dat ik volledig in het licht sta en mezelf in totaliteit accepteer.
Echter ben ik nu van mening dat ik hier zeker mag staan, in al mijn kwetsbaarheid en zichtbare donkere kanten waar ik het licht nog niet kan laten schijnen. Want realistisch gezien is dit een levenswerk, het werken aan je zelf en dan mag je zeker geen dingen doen wat je zo graag wilt doen? Het leven is daar niet alleen voor bedoeld, lijkt mij.
Daarnaast gebruik ik mijn blogs zelf als heling, erkenning & herkenning. Ik schrijf voor mezelf én voor jullie.
Verder kan ik de ander juist coachen door herkenning en misschien dat ik een paar stapjes voor ben, alhoewel ik dat eigenlijk niet zo wil noemen. Het is geen wedstrijd in ontwikkeling. Hoe kun je het überhaupt meten? Iets met appels en peren vergelijken. Iedereen op zijn eigen wijze ontdekt zichzelf. En misschien dat je daar niet eens behoefte toe voelt….

Hoe ontwikkel jij jouw zelfinzicht?

Degene die deze blog leest is in meer of mindere mate geïnteresseerd in zelfontwikkeling en zal niet in de laatste doelgroep vallen. Zoals je misschien wel weet is het een hele ontdekkingsreis om jezelf te leren kennen. Soms is het zelfs nog een hele uitdaging om uit te zoeken hoe je dit kan gaan doen? Wat helpt jou om de diepte in te gaan? Voor de één is dat door gewoon te doen door vallen en opstaan en trekt daar lering uit. Voor de ander kan dat niet genoeg zijn en leest er graag meer over, zoals informatieve boeken, praktische boeken met opdrachten. Een ander heeft er een ander voor nodig, professioneel of binnen de vrienden- of familiekring om de spiegel voor te kunnen laten houden. Weer een ander helpt het om te schrijven. Er is waarschijnlijk geen één manier, meestal zijn er meerdere manieren die je gebruikt om je zelf te leren kennen en de laagjes af te schillen.

Schrijven met je beste vriend: jouw intuïtie

Zoals ik hierboven als schreef: ik gebruik mijn blogs als heling. Voor mij werkt schrijven, naast het leven gewoon leven, in bepaalde periodes boeken lees en met anderen praat, erg helend en verhelderend. Ik schrijf voornamelijk op mijn laptop en kan hier goed intuïtief schrijven, echter met pen en papier is nog veel meer verdieping mogelijk, aangezien je ook nog je linker- en rechterhersenhelft met elkaar samenwerken. Ik kan mij indenken, nu niet onderbouwd, maar met mijn eigen visie/ inleving, dat hier heel wat positieve processen in je hoofd doorwerken. En dus automatisch ook in wat je schrijft.

Schrijven is 1 ding, maar intuïtief schrijven is 2 dingen. Schrijven is met de pen woorden tekenen en er zinnen van maken wat weer een bepaalde tekst en betekenis aan geeft.
Intuïtief schrijven is ingaan op de geschreven tekst en betekenis. Je gaat hierop in, alsof je naar een goede vriend of vriendin luistert en tussen de woorden leert luisteren en dit weer terug spiegeld. Zo ontstaat er een interactie met je goede vriend of vriendin: jouw intuïtie.
Op deze manier kun je je zelf beter gaan leren kennen, je ontwikkelt je zelfinzicht. In mijn vorige blog lees je meer over wat intuïtief schrijven inhoudt.

Voordelen intuïtief schrijven

Onderzoek toont ook aan dat intuïtief schrijven: stress verlagend, inzicht gevend, gezondheid bevorderend en therapeutisch kan werken. Intuïtief schrijven is een prachtig instrument voor je persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent dat je met het schrijven makkelijker leert om bij je intuïtie te komen en hoe je vandaar uit naar de kern in jezelf kunt gaan. Je ontdekt waar jouw hart naar uitgaat. Door te schrijven ervaar je hoeveel invloed je hebt op je eigen leven. Je kan jezelf persoonlijke vragen stellen, vertrouwen ontwikkelen in je intuïtie of gewoon tijd voor jezelf nemen door te gaan schrijven. Ook kun je oude pijn loslaten als je naar het verhaal eronder gaat. Middels intuïtief schrijven ga je laagje voor laagje, steeds dieper en dichter bij de kern komen, waardoor heling de ruimte krijgt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het intuïtief schrijven. Ik bied een training aan: Intuïtief schrijven training waar je je zelfinzicht kunt gaan ontwikkelen middels het intuïtief schrijven.

Die dag is vandaag, lieve mensen. Vandaag mag ik in kleine, behapbare, haalbare stapjes nog meer de diepte in duiken. Nog dichter bij mezelf komen en al mijn donkere kanten durven aankijken met het licht aan. Niet meer uitstellen tot morgen. Een morgen is er elke dag, net zoals vandaag.
Vandaag, lieverds! Begin gewoon vandaag!

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *