Wat is intuïtief schrijven? De diepte in…

Dec 1, 2022 | soul

Intuïtief schrijven is het afpellen van laagjes om tot jouw kern te komen en van daaruit te schrijven, vanuit je intuïtie. Dit vraagt oefening en tijd, waarbij je uiteindelijk zelfinzicht en duidelijkheid krijgt wat je wilt en je behoeften zijn. In deze blog lees je wat intuïtief schrijven is en hoe je het kunt gaan ontwikkelen.

Als een diepzeeduiker zak ik langzaam naar beneden…ik zie de prachtige onderwaterwereld met haar kleurrijke vissen en andere waterdieren, het prachtige koraal en betoverende kleuren van andere waterplanten. De zon dringt door het wateroppervlak heen, de warmte van de zon voel ik door mij heen en reflecteert op al het leven onder water. Het water speelt met de zonnestralen, de planten deinen zachtjes mee op het ritme van de stroming. Groepjes vissen zwemmen om mij heen, langzaam, nieuwsgierig en snel weer wegzwemmend.

Langzaamaan zak ik dieper naar beneden. De zon verliest haar warmte en licht hier. De kleuren worden langzaam donkerder, de hoeveelheid waterdieren en -planten worden minder. Ik ril over mijn hele lichaam en een angst overschaduwd mij en valt als een zware deken om mij heen. Door de zwaarte zak ik dieper en dieper. Ik zie haast niets meer, alleen wat kleine, verre lichtjes van lantaarnvissen. Mijn gedachten schieten alle kanten op…angst en verdriet overvallen mij. Ik raak in paniek…langzaamaan wennen mijn ogen aan het donker en kan ik mezelf geruststellen. Ik doe mijn licht aan en adem rustig in en uit. Ik voel me al veel beter. Ondertussen ga ik dieper en dieper. Ik voel een vertrouwen en geef me er aan over. Onder mij zie ik een zwak licht. Nieuwsgierig word ik ernaartoe getrokken…

Laagjes afpellen

Wanneer je wilt gaan schrijven met je zelf: intuïtief schrijven of, nog mooier, in het Engels Soul writing, mag je langzaam de diepte in. Laagje voor laagje afpellen. Het afpellen van je omgeving, het afpellen van je persoonlijkheid & karakter, waar je uiteindelijk in jouw kern of innerlijke bron komt. Het kan best ingewikkelde materie zijn, dus daarom probeer ik het toegankelijker te maken door het te visualiseren, maar ook te normaliseren. Wanneer het wat ‘normaler’ wordt om hierover te schrijven en er over te praten, kun je het gaan herkennen en misschien erkennen. Door het bespreekbaar te maken, pellen we met elkaar al een eerste laagje af. En het kan best een dikke, stugge laag zijn.

Kwetsbaar, maar eerlijk

Het kan enorm kwetsbaar voelen om deze laag van je af te halen, naar je omgeving toe, maar ook naar je zelf. Onwennig, bloot, maar uiteindelijk voelt het steeds minder eng of kwetsbaar. Om te gaan schrijven met jezelf, is er een soort van kwetsbaarheid en eerlijkheid naar je zelf nodig. En ja, dat betekent dat je ook naar je donkere kant mag gaan. Daar kan angst, boosheid, verdriet en oud zeer zijn. Confronterend en doodeng, bang voor alles wat je gaat (her)voelen. Echter durf ik je te vertellen dat de angst groter is en jouw hoofd het groter maakt, dan het daadwerkelijk aan te gaan en te doorvoelen. Zorg voor jezelf, door lief te zijn, onbevooroordeeld en schijn een klein lichtje, om het jezelf veilig te laten voelen…

Jezelf uitnodigen om dieper te gaan

Belangrijk is onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en veiligheid bij het schrijven met je zelf. Schrijven met jezelf vraagt oefening en tijd. Nodig jezelf uit om stapje voor stapje jezelf uit te dagen. Wanneer je bijvoorbeeld een situatie beschrijft wat je bezigheid, kun je je zelf vragen stellen. Denk aan een jong kind die bij alles vraagt: ‘waarom’? Als een trechter kom je langzaam tot de kern. Zo ook met intuïtief schrijven,

Schrijfuren maken

Door regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks een kwartiertje te schrijven kun je je zelf gaan trainen om langzaam laagjes af te gaan pellen. Je zult zien dat na verloop van tijd, dat het steeds makkelijker gaat om de diepte in te gaan. Naar aanleiding van een situatie raak je direct met een flinke sprong de kern. En ga je misschien patronen of gewoontes zien. Dan heb je zo’n ‘oh ja, dat doe ik vaker’- gevoel. Intuïtief schrijven kan je helpen om zelfinzicht te krijgen en op een andere wijze met situaties om te gaan. Je kan dat door middel van vraag en antwoord met jezelf te gaan opschrijven, waardoor je meer weet hoe jij vanuit je zelf zou willen omgaan met een situatie.

Intuïtief schrijven

Zoals je leest, kun je heel goed met schrijven de diepte in. Naast zelfinzicht, zijn er nog veel meer persoonlijke redenen waarom je zou gaan beginnen met de Intuïtief schrijven training. Op mijn website vind je meer informatie over de training waarbij ik je kan helpen door middel van creatieve, praktische opdrachten en coaching. Verder blog ik ook om zelf aan de slag te kunnen gaan met intuïtief schrijven. Het allerbelangrijkste is voor mij dat we met zijn allen meer onszelf mogen zijn en dat intuïtie en je innerlijke bron normaal en bespreekbaar zijn. Dat spiritualiteit in de breedste zin van het woord weer onderdeel is van wie wij oorspronkelijk zijn.

Het licht wordt lichter en feller. Mijn lichaam wordt gevuld met het licht. Ik voel mijn hart verwarmen. Om mij heen kijkend zie ik de prachtigste, onbeschrijfbare kleuren. Kleuren die mijn ogen niet herkennen. Gewichtloos en zwevend. Een energie vol liefde en licht. Er is niets wat mijn hoofd kan begrijpen. Alleen een energie die er is, onaantastbaar en mijn lijf vullend. Licht in mijn hoofd, letterlijk & figuurlijk. Mijn lijf vermengt zich met de omgeving, ik ben de omgeving. Onderdeel van deze energie. Hier ben ik wie ik ben: licht en liefde, meer niet…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *