Afhankelijkheid. Door vast te houden, laat je jezelf los

Sep 29, 2023 | mind

In deze blog schrijf ik over afhankelijkheid van je mind. Hoeveel invloed jouw mind heeft op het vasthouden aan dingen, zaken en personen welke jou niet (meer) energie geven. Ik kijk naar waar de relaties op gebaseerd zijn en wat dat betekent voor jou als individu.

Loslaten is niet per se verliezen of kwijtraken. Loslaten is een vorm van onafhankelijkheid.
Onafhankelijk van gedachten. Gedachten en de daarbij horende gevoelens, zorgen dat je op een bepaalde manier je zelf vasthoudt aan dingen, zaken en personen (in deze blog richt ik mij op het loslaten van personen).
Vasthouden vanuit het idee dat het liefde is. Is dat zo? Is het vasthouden vanuit liefde? Echte liefde? Of is het voorwaardelijke liefde: liefde omdat…

Vanuit angst vasthouden

Vasthouden is een vorm van angst. Bang om iets of iemand daadwerkelijk kwijt te raken. Dus daarom maar vasthouden, want stel dat…Ten koste van jezelf, ten koste van je energie.
Het kost enorm veel energie om vanuit angst vast te houden. Je gedachten die je letterlijk kopzorgen geven. Je zet jezelf op slot. Alleen maar omdat je een angst hebt omdat misschien…de uitkomst rampzalig en ten nadele van jou zou zijn. Waar is je angst op gebaseerd? Eigenlijk nergens op! Nou ja, dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ooit was jouw angst ergens op gebaseerd. Alleen jouw mind kan je wel echt voor de gek houden en wat overdrijven… de zogenaamde beren op de weg zien.
En hoe langer je vasthoudt aan deze gedachten, hoe groter de angst wordt. Beren worden dinosauriërs. Onrealistisch en fantasierijk. Jouw gedachten gaan aan de loop met jou en rennen hard vooruit. Jij kan ze niet meer bijhouden en uiteindelijk weet je niet eens meer hoe het is begonnen.

In een mindweb

Ondertussen ben je volledig afhankelijk geworden van je gedachten en je mind. Het is jouw waarheid geworden, ook al weet je niet eens meer waarmee het begon. De gedachten zorgen voor allerlei gevoelens en misschien zelfs lichamelijke sensaties/ uitingen, zoals hartkloppingen, steen in je maag, hoofdpijn.
Ga eens na hoeveel energie dit allemaal kost. Je hoofd die overuren maakt, met het telkens herhalen van gedachten, je lijf die er op reageert. Het is allemaal buiten proportie.
Je mind heeft je gevangen in het web van gedachten. En waarom? Omdat je je mind haar gelijk geeft.

Relaties vanuit voorwaardelijke liefde

Vasthouden is vanuit liefde. Althans dat vertel je jezelf, vertel je de ander. Maar wees eens eerlijk. Is vasthouden echt vanuit liefde? Echte liefde?
En uiteraard allemaal vanuit de beste bedoelingen. Vaak niet eens bewust hiervan.
Vanuit liefde blijf je bij een ander, omdat… zoveel redenen te bedenken om deze keuze te maken. Is het echt vanuit liefde? Of is het vanuit angst?
Angst om alleen te zijn. Angst dat je het niet alleen kunt. Angst voor de consequenties die eruit voort kunnen vloeien.
En begrijp mij niet verkeerd: je zult ongetwijfeld van die ander houden. Maar hoe transparant en onvoorwaardelijk is de liefde? Het is een wisselwerking, een interactie. Beiden houd je het in stand…
Ik denk dat heel veel relaties hierop zijn gebaseerd. Ik wijs niet met vingers (en onthoud: deze blogs zijn ook aan mezelf gericht) en ik zeg niet dat je je relaties moet gaan beëindigen.

Loslaten en durven leven

Bewustwording, daar gaat het mij om. Eerlijkheid met name naar jezelf! Ik gun ons (incl. mijzelf) dat we ons mooiste leven leven en niet ons laten beperken door onze mind. Ik gun ons dat we in goede gezondheid blijven (en ja, vasthouden/ je mindset heeft daar echt invloed op).
Dat we durven leven vanuit ons hart en ziel. Onze mooiste versie worden en ons droomleven kunnen gaan leiden en ja daar hoort loslaten bij…Hier kun je meer lezen over zelfcompassie, waarbij je leert om volledig te zijn en je mooiste versie te worden.

Door vast te houden, laat je jezelf los

Loslaten van onze afhankelijkheid. Loslaten is vrijheid. Loslaten is onvoorwaardelijke liefde. Loslaten is niet kwijtraken of verliezen, slechts een andere vorm. Een vorm welke je energie geeft, vanuit je hart en ziel. En ja, soms ‘verlies’ je daar bepaalde personen door. De personen die niet, net als jij, kiezen voor loslaten en willen proberen vast te houden aan het ‘oude’. De frequentie zal veranderen en niet meer levelen met elkaar…
Dus ik begrijp de angst voor verliezen.
Maar vraag je jezelf af: wil je vasthouden en de ander bij je houden koste wat het kost of wil je loslaten en je zelf blijven vasthouden?
Het enige wat je geen energie kost is je zelf vasthouden. Vasthouden aan jou ware zelf!

Loslaten maakt je onafhankelijk van anderen. Een individu, een mens: authentiek. Authentiek betekent origineel, trouw aan je eigen persoonlijkheid. Er is geen ander mens hetzelfde door authentiek te zijn.
Afhankelijkheid betekent dat je niet authentiek kan zijn.
Zodra je je volledig jezelf kan zijn, loslaten van alle voorwaarden en ‘attachments’, kun je je verbinden, zonder je zelf te verliezen. Want door vast te houden, laat je jezelf los.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *