Zelfcompassie. Volledig jezelf zijn.

Jan 27, 2023 | mind

In deze blog ga ik dieper in op zelfcompassie en wat je daarvoor nodig hebt. Zelfcompassie vraagt om zelfkennis en – inzicht, om vervolgens compleet te zijn.

In de nazomer was ik op de fiets en plopte het woord ‘compassie’ bij mij op. Hier wilde ik over bloggen. Ik hou van woorden welke meerdere woorden in zich heeft en te ontleden. Echter toen was het bij een idee gebleven. Vorige week plopte het idee weer in mij op. Ok, dan zal ik er over gaan bloggen. Want ik weet inmiddels dat ik mijn hart en intuïtie mag gaan volgen…blijkbaar heeft en wil dit mij, en misschien jou, iets vertellen en meegeven…

Compassie onder de loep

Compassie. Wat betekent dat nou eigenlijk? Compassie is mededogen, of anders gezegd, meevoelen met de ander die iets vervelends meemaakt. Dat is iets anders dan medelijden. Medelijden is dat je meelijdt met de ander en daardoor, meestal onbewust, boven de ander gaat staan.

Meevoelen is inleven in andermans pijn, zonder dat je het gevoel overneemt en de ander zijn of haar pijn en lijden (h)erkent en deze in alle ruimte er laat zijn. Luisterend en zonder oordeel er voor de ander zijn. Compassie is samen en delen, zonder je zelf te verliezen.

Zelfcompassie

Nu ‘compassie’ helder is, wil ik het graag naar onszelf verplaatsen. Compassie voor de ander voelen is 1 uitdaging. Compassie voelen voor jezelf is een andere, misschien lastiger, uitdaging, maar ook nodig om echt volledig met compassie naar de ander zijn.
Zelfcompassie is je eigen pijn en lijden te (h)erkennen. Jezelf de ruimte geven om, luisterend en zonder oordeel, je pijn er te laten zijn, zonder in de slachtofferrol te gaan stappen. Het pijn en lijden is er net als je andere gevoelens. Het mag er allemaal zijn: zwart/ wit, positief/ negatief, kwaliteit/ leerpunten. Alles wat in jou zit.
Wat betekent dat zelfcompassie ook wat zegt over de andere kant van pijn en lijden: vreugde en liefde. Ook deze mogen volledig de ruimte krijgen en vanuit onvoorwaardelijke liefde. Wat ook niet per se makkelijk is…Dus het werkt twee kanten op.

Compassie ontleed

In ‘compassie’ lees ik verschillende woorden. De woorden wil ik graag koppelen en integreren in het woord (zelf)compassie, zodat zelfcompassie nog meer betekenis en kracht krijgt. Want onderschat het niet: zelfcompassie in je leven!

Kom ik meteen bij het eerste woord: kompas. Zelfcompassie bepaalt jouw richting. Hierbij zijn je intuïtie en hart de raadgevers. Zij sturen je naar de stip op de horizon. Wat heb jij nodig om jezelf te zijn? Vanuit liefde en mildheid. Wat zijn jouw dromen met de daaronder liggende zielsverlangens? In deze blog lees je hoe jij je dromen kan manifesteren.

Naast een kompas, mag je zelfcompassie zien als beste vriend (compagnon) en in je volledigheid (compleet) aanwezig zijn. Ga met jezelf om, zoals je met een vriend omgaat. Luister naar jezelf, omarm en accepteer jezelf en zie je zelf als een volledig mens.

Dit vraagt om 100% commitment naar jezelf, wat meteen een volgende woord is die gekoppeld is aan zelfcompassie. Spreek met jezelf af om vanaf vandaag vanuit zelfcompassie je leven te leiden. Leiden en niet meer lijden. Geen slachtoffer van het leven meer zijn. Vergeving naar je zelf van de persoon die je gisteren was. Het vertrouwen hebben dat je stappen zet naar de stip op de horizon.

Vanuit kracht het leven tegemoet gaan, hierbij komen we bij ‘passie’. Leef vanuit jouw innerlijke vlam. Al je dromen najagen en je zielsverlangens vervullen. Hoe rijk zul je dan zijn? Een hart die overstroomt van liefde, die op barsten staat. Want onthoudt: compassie naar jezelf, betekent ook compassie naar de ander of, nog grootser, naar de wereld. De wereld die aan je voeten ligt, waar je op wandelt. Letterlijk en figuurlijk in contact met de aarde en al haar schoonheid.

“Zelfcompassie is vanuit je innerlijk kompas met eigen verantwoordelijkheid en onvoorwaardelijke liefde een compleet mens zijn”

Jezelf kennen en zijn

Zelfcompassie betekent voor jezelf zorgen en daardoor ook automatisch de ander. Jij neemt jouw stukje verantwoordelijkheid bij zelfcompassie. Jij herkent en erkent jouw pijnstukken, jouw leerpunten, maar ook jouw kracht, passie en talenten. Zelfcompassie is je zelf kennen. Jij weet wie jij bent, wat je nodig hebt en welk pad jij wilt bewandelen.

Vanuit zelfcompassie kun jij jezelf laten zien aan de wereld. In al jouw volledigheid mag jij jezelf laten zien en zijn! What you see is what you get!
De wereld is blij met jou en jouw licht. Jij bent een lichtend voorbeeld voor een ander. Hierdoor wakker jij een vlammetje aan bij de ander en zo verspreiden we ons eigen licht.

Tijdens het schrijven van deze blog liep ik vast. Op de ochtend dat ik weer zou verder gaan, was ik aan het uitstellen. Het positieve was dat ik hier bewust van was. Ook had ik geen voldaan gevoel van mijn eerste schrijfsels…ok, dit is niet de flow die ik nodig heb om mooie, inspirerende blogs te gaan schrijven. In plaats van een writer’s blog had ik een writer’s block. Onder de douche begon het weer te stromen. Ik kreeg intuïtief de richting die ik op mag gaan. Dichter bij mezelf en niet (alleen) over de woorden welke ‘compassie’ in zich heeft. Vanuit mildheid en liefde deze blog geschreven, samen met mijn mind en intuïtie. Een prachtig COMpromis, welke niet in het woord ‘compassie’ aanwezig hoeft te zijn 😉

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *