Grenzen. Waar eindig jij en eindigt de ander?

dec 18, 2024 | mind

Hoe vaak op een dag heb je te maken met jouw grenzen en die van de ander? Wat zijn de grenzen van jezelf en de ander? Om grenzen te kunnen aangeven en stellen, begin je eerst met ze te onderzoeken en bovenal te herkennen. Zodra jij weet waar jouw grenzen liggen, kun je je grenzen aangeven. In deze blog geef ik mijn visie hierover.

Wat zijn grenzen?

Grenzen. Dagelijks heb je er mee te maken. Groot, klein, bewust, onbewust. Wat zijn überhaupt grenzen?
Grenzen bevatten jouw waarden, normen, zelfliefde, maar ook jouw ‘beperkingen’. Beperkingen in de zin van jou maximum aan kunnen, fysiek en psychisch.
Binnen deze grenzen heb jij een vrije beweging, ervaar je vrijheid en ben je in contact en in charge met jezelf (eigenaarschap). In deze ruimte heb je energie en ontvang jij zelfs eventueel energie, de zogenaamde ‘energiegevers’.
Zodra je buiten jouw grenzen komt, zijn er verschillende signalen vanuit lijf, hoofd, hart & intuïtie en verlies je energie. Je verliest je contact met je zelf en de ander (of situatie) is in charge (afhankelijkheid, slachtofferschap).

Binnen je grenzen

Bewegen binnen je grenzen betekent vrijheid. Vrijheid van ruimte en beweging. Maar ook in je lichaam, gegrond en neem je je verantwoordelijkheid. Jij neemt eigenaarschap. Eigenaarschap in je grenzen te kennen, te bepalen, te bewaken. Dit vraagt van jou zelfkennis en zelfliefde.
Kennis van jouw waarden, normen (wat is belangrijk voor jou in je leven), maar ook kennis van jouw eigen fysieke kracht, psychische flexibiliteit (bijvoorbeeld inzicht, IQ, overprikkeling, EQ), je persoonlijkheid, je patronen/ wonden. Dit samen bepaalt jouw grens. Het klinkt heel plastisch en is lastig om het zo te beschrijven.
Om het nog ingewikkelder te maken, zullen de grenzen niet statisch,
maar in beweging, zijn. Afhankelijk van je gesteldheid (denk aan externe en interne factoren (bijvoorbeeld stress, conditie, hormonen, mindset, uren slaap, relatie/ dynamiek)) zullen je grenzen ook nog per moment, per situatie en per persoon verschillen.

Dat betekent dat je mag leren om subtiele signalen van je lijf, hart & intuïtie te herkennen en vanuit daar te handelen. Te handelen vanuit jouw waarheid, welke niet per se andermans waarheid is. De liefde voor jezelf bepaald in hoeverre je luistert naar deze signalen en trouw hier aan durft te zijn. Grenzen aangeven is een belangrijk onderdeel van zelfliefde.

Buiten je grenzen

Over je grenzen gaan. Soms, of eigenlijk vaak, gaat dit ongemerkt en snel. Wanneer op een gegeven moment de zogenaamde bom die barst, de druppel die de emmer doet laten overlopen. Je kent waarschijnlijk wel deze uitdrukkingen en bent er misschien zelfs wel bekend mee.
Vooral kleine, op het eerste oog, onschuldige situaties waarin je toegeeft en waar je je grenzen loslaat en meebeweegt met de ander.
Dat zijn vaak de meest geniepige en lastigste om te bewaken. Je denkt bij jezelf: Och, dat kan wel even. Ben er zo weer klaar mee, ik help de ander en het scheelt enorm veel ‘gedoe’. Herkenbaar?

Wat nou als je dit telkens denkt? Wat gebeurt er in jou? Wat vertelt je lichaam, hart & intuïtie je? Wees eens eerlijk hoe vaak zeg je ‘ja’, welke eigenlijk voor jou een ‘nee’ betekent?
Pak elk ‘knagend’ gevoel, elk ‘zweetdruppeltje’, elke ‘hartklopping’, rode vlek in je nek, gefrustreerdheid. Alles wat je onbehaaglijk maakt. Alles wat je kopzorgen geeft. Alles wat ongemakkelijk voelt. Alle stemmetjes in je hoofd. Alle spanningen. Pak het, kijk er naar. Wees nieuwsgierig en eerlijk.

Wanneer je lichaam duidelijke signalen geeft, is het een teken dat je je aandacht naar binnen mag gaan richten en te luisteren wat er vertelt wilt worden. Wanneer je het negeert, zullen de signalen sterker worden bij herhaardelijke over je grenzen gaan.

Je lichaam heeft veel geduld, maar het heeft een keer haar maximum bereikt. Hoe eerder je ingrijpt en jouw grenzen serieus leert nemen, hoe makkelijker je lichaam zich weer herstelt.

Constant over je grenzen gaan, kost je enorm veel energie. Je raakt verwijderd van je zelf en komt in een vicieuze cirkel, of eigenlijk neerwaartse spiraal. Steeds verder weg uit je lichaam. Je lichaam moet steeds sterker reageren om haar signalen aan jou kenbaar te maken.
Door verwijdering van jezelf, ga je dichter bij de ander staan. Je vermengt je ongemerkt met de ander zijn of haar grenzen, de ander zijn of haar waarheid. Je raakt vervreemd van jezelf. Je legt de verantwoordelijkheid buiten je zelf. De controle, je eigenaarschap ontneem je, je geeft je energie weg.

Pak je regie!

Neem die verantwoordelijkheid. Je hebt de regie over je leven. Wat wil je? Jouw leven of andermans leven? Een slachtoffer zijn, afhankelijk, in een kooi, als een parasiet.
Ok, di
t zijn niet de woorden die je wilt horen. Triggeren ze? Mooi, dan heb ik je en wil je diep van binnen je regie pakken over jouw leven. Jouw prachtige leven! Je hebt nog heel wat jaren in het vooruitzicht, maar ook weer niet zoveel om vast te zitten in patronen die je lichaam uitputten. Je leven is kostbaar en kies daarom bewust en wijs!

“Gedragsverandering heeft een bepaalde mate van bewustwording nodig.”

Begin met het ontwikkelen van bewustwording. Je staat al 1 dikke punt voor, wanneer je je zelf kent! Dit is de grootste, misschien lastigste stap, maar ook de meest waardevolle, moedige stap.

Ik neem je mee hoe je een start kan gaan maken…

Hoe krijg je zelfinzicht?

Zodra jij zelfkennis hebt, zul je ook leren waar jouw grenzen liggen.
Schrijven kan enorm helpen om inzicht in je zelf te krijgen.
Je kunt schrijven gebruiken om bepaalde situaties te onderzoeken.
Je kunt dit doen door de situatie te beschrijven, welke reactie je hierop had (reactie naar een ander, maar ook reactie in je lichaam en hoofd), wat na de reactie gebeurde en hoe je had willen reageren (komt deze overeen met je gegeven reactie of juist niet).
Een belangrijke stap daarna is hoe je je voelt wanneer je reageert hoe je eigenlijk had willen reageren. Probeer dit zo duidelijk mogelijk te zien, te voelen en beschrijf dit.

Op deze wijze leer je zowel je ervaring binnen als buiten je grenzen. Je lichaam, samen met je hart & intuïtie helpen je al op subtiele wijzen. Door te schrijven kun je, wanneer je regelmatig een situatie beschrijft en onderzoekt, herkennen waar en in welke situaties je binnen je grenzen blijft of buiten je grenzen gaat.
Je bewustwording groeit door deze inzichten.

Een heel belangrijke note is, hoe jij ook reageert en in welke situatie ook: je doet niets fout! Geef je zelf ruimte en tijd om te leren. Leren gaat door vallen en opstaan. Houd als enige doel in jouw hoofd: naar mijn lichaam en hart & intuïtie te leren luisteren.
Eerst bewustworden en langzaam aan gedrag veranderen. Gedragsverandering heeft een bepaalde mate van bewustwording nodig.

Hoe nu verder?

Net als het leren fietsen, mag je ook gaan oefenen met grenzen aangeven. Oefen in situaties, door te doen. En geef je jezelf de ruimte om terug te komen op een ‘ja’, die eigenlijk een ‘nee’ is. Je hoeft je hiervoor niet te verontschuldigen en/ of te verantwoorden. Neem, voordat je reageert tijd om in te voelen en zeg dat je er op terugkomt.
Ook hier kan het fijn zijn om te gaan schrijven. Je intuïtie helpt je met liefde te kiezen wat bij jou past en wat jij nodig hebt.

Dus overhaast nooit antwoorden, maar neem de tijd of kom er op terug, wanneer je te snel reageert.

Wil je na het lezen van deze blog leren om meer in contact met je zelf te komen? In liefde wil ik met je meewandelen…stuur mij hier een berichtje en dan kijken we samen wat en op welke wijze ik voor jou kan betekenen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *