Onderwerpen. Waar kun je over intuïtief schrijven?

Apr 1, 2024 | mind

Welke onderwerpen kan ik gebruiken bij intuïtief schrijven? Waarschijnlijk vraag je je dit af. Ik kan je vertellen dat je eigenlijk overal over kan schrijven. In deze blog geef ik onderwerpen welke zich heel goed lenen voor intuïtief schrijven en hoe je dat kunt aanpakken.

Waar kun je over intuïtief schrijven?

Wanneer je dit aan mij vraagt, zal ik je vertellen dat je overal over kunt schrijven. Alles wat je bezighoudt kun je op papier zetten. Nou, dat zou dan een erg korte blog worden, als dit mijn antwoord is aan jou.

Je begrijpt dat ik dat niet ga doen. Ik ga je suggesties geven, om je op weg te helpen en zo te leren schrijven met je zelf. Schrijven met je zelf is een simpele verwoording voor intuïtief schrijven, ook wel in het Engels soul writing.

Dagelijks schrijven

Om te starten met intuïtief schrijven, en wat tevens laagdrempelig is, is gewoon te gaan schrijven. Alles wat in je hoofd, lijf en hart zit mag je op papier zetten. Gewoon alles opschrijven. Je hoofd leegschrijven. Alle hersenspinsels, gedachten, gevoelens. De dagelijkse dingen. En dit is een heel mooie ingang om uiteindelijk vanuit een diepere laag te kunnen gaan schrijven.

Dit noem ik ‘dagelijks schrijven’. Wanneer je een training, een coachingtraject bij mij volgt of kiest uit één van mijn andere aanbod, dan kom je deze telkens weer tegen.
Het dagelijks schrijven, het woord zegt het al, mag je dagelijks gaan doen. Dit is een geweldige manier om als ingang te gebruiken van het daadwerkelijke intuïtief schrijven. Het zorgt ervoor dat alles, wat niet per direct helpend is, om in contact te komen met je intuïtie. Met het dagelijks schrijven ga je van je hoofd naar je hart. Van je hart naar je intuïtie is de weg al een stuk korter en tevens sneller…want een hart heeft geen gedachten die de weg blokkeren.

Verder leert je het dagelijks schrijven om überhaupt te gaan schrijven. Schrijven met jezelf kan best wel wat weerstand oproepen. Met als gevolg een blokkade. Dus begin, zeker wanneer je nog nieuw bent op het gebied van schrijven, met dagelijks schrijven.
Als het dagelijks schrijven een uitdaging is qua tijd, plan dan eerst minimaal 2 momenten in de week. Het helpt je om vaste momenten te pakken. Een vaste dag, op een bepaald moment van de dag (ochtend, middag, avond). Zodra je merkt dat het schrijven meer een gewoonte wordt, breid je dat langzaam uit. Om uiteindelijk het schrijven als een dagelijks ritueel te hebben.
Ook qua schrijftijd kun je gaan opbouwen. Zelf adviseer ik om een timer op 15 minuten te zetten. Dat kan, zeker in het begin, heel lang zijn, maar geloof mij uiteindelijk kom je ‘tijd’ te kort.

Mocht je blokkeren, dan is dit een goede tip: begin met het laatste woord van je vorige zin.

Het dagelijks schrijven is dus een prachtige manier om als uitgangspunt te nemen. Hieronder kun je lezen welke onderwerpen je kunt gebruiken bij het daadwerkelijke intuïtief schrijven…

Vragen formuleren

Je kan intuïtief schrijven direct toepassen op een vraag die je aan je zelf hebt. Bijvoorbeeld een vraag met betrekking tot een keuze maken. En dan heb ik het niet over wat je wilt eten vandaag of wat je aan wilt trekken, maar wel bijvoorbeeld ‘wat is vandaag mijn belangrijkste prioriteit’. Stel je hebt het enorm druk en vind het lastig om zaken te prioriteren. Je vindt het lastig om zaken die verder van je af liggen minder prioriteit te maken en zelfzorg meer prioriteit te maken.
Met intuïtief schrijven kun je onderzoeken waar het je nou echt om gaat. En vaak zal het een terugkerend thema zijn en kom je tot inzicht welke patronen je hierin hebt. Jouw zelfzorg die eigenlijk altijd als laatste komt en wat in de praktijk erop neer komt: geen tijd/ energie meer voor zelfzorg.

Belangrijk bij een vraag die je hebt, is deze zo concreet mogelijk te formuleren, zonder ontkenningen, positief (vanuit mogelijkheden en daadkracht) en in ‘ik’-vorm.
“Wat heb ik nodig om te kunnen ontspannen?”
In plaats van “Ik ben gestressed, moe en heb nergens zin in, hoe kan ik dit veranderen?”, “Waarom kan ik niet ontspannen?”, “Hoe kan ik stoppen met dat gestress?” of “Welke stappen heb je nodig om te kunnen ontspannen?”.

Voel je het verschil in de voorbeelden? Het verschil in energie?
Formuleer je vraag vanuit mogelijkheden, mildheid en daadkracht. Formuleer je vraag vanuit jezelf om het van jou te maken. Het is jouw vraag en niet van een ander.

Zodra je een vraag hebt, ga je deze onderzoeken. Door te antwoorden, maar dan heb je nog niet direct het antwoord. De kunst is om door te vragen. Doe alsof je in gesprek bent met een vriendin…en zorg dat je beste vrienden wordt met je zelf. Wees nieuwsgierig, betrokken, eerlijk en oprecht. En heb moed om de diepte in te gaan.

Wanneer je zo af en toe een vraag gebruikt bij het intuïtief schrijven, zie je misschien wel een terugkerend patroon of thema; een rode draad. Thema’s waar misschien wel wat meer aandacht en liefde aan gegeven mag worden…

Thema’s & triggers

Intuïtief schrijven kun je heel goed gebruiken om bepaalde thema’s uit te werken. Je kan dat vanuit een vraag doen, zoals hierboven geschreven. Ook kun je het schrijven toepassen wanneer er een trigger in je dagelijks leven is.

Hoe herken je een trigger? Wanneer je heftiger reageert dan misschien de situatie is. Het gaat enorm snel: automatisch en kan buiten je zelf voelen. Je blokkeert, je wordt boos, verdrietig, er zijn lichamelijke reacties (transpireren, hartkloppingen, hogere ademhaling, rode vlekken etc). Bij een trigger word je geraakt. Het houdt je lange tijd bezig middels gedachten en gevoelens.
Zie die triggers als een uitnodiging om het te gaan onderzoeken. Triggers vertellen je over een diepe pijn, verdriet, boosheid. Een bepaalde situatie is niet de oorzaak, maar er ligt iets anders ten grondslag. De situatie in het nu is slechts een herinnering er aan…en een uitnodiging om dit aan te kijken en te helen.
Bij een trigger, kun je de situatie gaan beschrijven. Probeer hierbij als buitenstaander naar te kijken om de situatie te omschrijven. Dus heel concreet en beschrijvend. Zonder oordeel. Zodra je dat gedaan hebt, mag je zelf weer in die situatie gaan zitten. Voel het maar…schrijf eerst alles op (zoals bij het ‘dagelijks schrijven’). Belangrijk hierbij is niet zozeer ‘antwoorden’ geven, zoals bij een vraag. Vooral erkennen, doorvoelen en er mee ‘zitten’ en te herkennen. Want er mag eerst ‘oud’ zeer uit…

Om vervolgens in volgende soortgelijke situaties de trigger te herkennen en eventueel te onderscheppen.
Wanneer je het steeds meer herkent, kun je met intuïtief schrijven onderzoeken wat je hierin nodig hebt. Wat kun je doen wanneer je getriggerd wordt? En doe dat stap voor stap…kleine stapjes brengen uiteindelijk een grotere verandering.
Blijf mild wanneer het je niet direct lukt! Herkenning is het allerbelangrijkste en slechts observeren, zonder er mee in te gaan. Op deze wijze, lost een trigger voor een groot deel op!

Mocht je helder hebben welke thema’s jouw aandacht behoeven, kun je het intuïtief schrijven voor gebruiken. Thema’s zoals zelfliefde, innerlijk kind, intuïtie, dromen etc.
Stel vragen voor je zelf, rekening houdend met huidige situatie, waar je naar verlangt, wat je nodig hebt, hoe je het kan aanpakken.
Blijf nieuwsgierig en onderzoekend en neem niet te snel genoegen met een antwoord op je vraag…

De buitenwereld is een reflectie

Zoals ik al eerder vertelde: je kunt over alles wel schrijven met je zelf. Er valt zoveel te ontdekken en te leren vanuit het leven en jijzelf.
Onthoud: de buitenwereld is een reflectie van jouw binnenwereld! Mocht je op welke wijze en op welk vlak ook, ontevreden zijn met en in je leven. Ga dan op ontdekking in je zelf en verander wat verandert mag gaan worden…

Vertrouw er op dat je steeds meer de diepte in gaat…Het is een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Je zult steeds meer inzicht krijgen en verruiming van zelfkennis.
Vind je het lastig of heb je nog geen zicht op welke thema’s er in jouw leven spelen, dan kan ik een stukje met je mee wandelen.
Ik bied verschillende manieren aan om aan de slag te kunnen met intuïtief schrijven. Kijk eens op Soul writer. Er is altijd wel iets passends voor jou en je persoonlijke situatie. Of stuur mij een berichtje voor meer informatie en/ of vragen.

Zie het intuïtief schrijven als een avontuur en ontdekking van je innerlijke wereld. Wees de kapitein op het schip. Soms beland je in een storm met een woeste zee, met angst om te kapseizen. Misschien gebeurt het, maar je kunt zwemmen…En een storm kan zo weer omslaan in een wolkeloze lucht en het felle licht van de zon, waardoor je weer de stip op de horizon kan zien. Ontwikkel en vertrouw je innerlijke kompas, deze zal altijd de richting kunnen bepalen hoe je zicht ook is.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *