Loslaten. Uit je hoofd, in je hart.

Feb 10, 2023 | mind

Door ruimte te creëren in jezelf, kun je loslaten. Loslaten van de angst die jou niet meer dient en je focus verleggen van je hoofd naar je hart.

Weet je, ik ben heel slecht in mensen en dingen loslaten. Ondanks dat het mij niet dient of positieve energie opbrengt, kan ik het op een of andere manier niet of heel lastig.
Er is angst voor wat daarna gebeurt. Een angst voor een gat. Een angst voor het verdriet en pijn. Een angst dat ik niet sterk genoeg ben.
Hier blijkt uit hoe angst mij in de greep houdt en het vasthoudt aan het vertrouwde. Los van of het mij wel of niet dient, los van het feit of het mij stopt of laat groeien. Angst kijkt daar niet naar. Angst is een stuk bescherming. Denkt mijn hoofd.

Onderzoek je angst

Voel eens goed? Is het vasthouden werkelijk bescherming? Het is goed om de angst te onderzoeken. Blijkbaar zit daar weer een laag onder. Waar ben je daadwerkelijk bang voor? En kun je het herkennen als een patroon?
Vaak komt angst weg vanuit je jeugd/ kind jaren. Angst voor in de steek gelaten worden. Voor het niet ontvangen van onvoorwaardelijke liefde. Voor het niet goed genoeg zijn. Voor het voelen van ‘negatieve’ gevoelens zoals verdriet, boosheid, jaloezie of pijn (in hoeverre dat negatief is, maar door omgeving vaak als negatief bestempeld).

Angst als goede raadgever

Angst diende in je kind jaren ooit als bescherming, maar nu niet. Vaak wordt gezegd, angst is een slechte raadgever. Ik begrijp de uitdrukking, echter kun je het ook andersom zien. Angst zegt juist jou iets. Je kunt ernaar kijken, erkennen en onderzoeken en dan kom je tot de conclusie dat je er niet (meer) naar hoeft te luisteren.
Vaak is het bij angst, het juist wel te gaan doen. Om op deze manier je angst langzaam te verzachten, naar de achtergrond te brengen en nieuwe ervaringen opdoen. Hiermee omsluit je op liefdevolle wijze je angst en groeit je zelfvertrouwen. Je leert op deze wijze los te laten door ruimte in jezelf te maken. Ruimte in je hoofd door te zakken naar je hart: uit je hoofd, in je hart.

Loslaten is ruimte maken

Deze blog is ontstaan door een inspirerende zin welke mij raakte:

“Loslaten betekent
ruimte voor jezelf maken
en niet per se iets of iemand kwijtraken.”

Mooi vind ik dit! Een echte eye-opener die ik voor deze week nodig had. Als we het over synchroniciteit hebben… De zin zegt eigenlijk: uit je hoofd, in je hart door je focus/ aandacht te verleggen.
Het lezen ervan gaf mij al zo veel ruimte. Want ik denk inderdaad dat er vaak angst is bij loslaten, dat je het kwijtraakt, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

Een nieuwe balans creëren

Loslaten wordt als kwijtraken gezien en dan snap ik de angst erachter. Eigenlijk mag er in jou, en mij, de beginsituatie opnieuw uitgelijnd worden. Een balans opnieuw creëren.
Loslaten is naar binnen keren. Wat is het stukje wat jouw angst geeft, maar ook energie kost of waar je een onprettig gevoel bij hebt.

Stel: je voelt je niet (meer) prettig in een vriendschap. Kijk en keer naar binnen. Wat maakt het dat het niet prettig voelt. Hoe kun je de vriendschap veranderen? Is dat mogelijk vanuit jouw kant? Wil je dat? Of als je eerlijk naar jezelf kijkt en voelt, haal je er geen tot weinig positieve energie eruit? Wat maakt het dat je op deze voet de vriendschap aanhoudt?
Durf eerlijk te kijken hiernaar…Door vanuit binnen weer naar buiten te richten met de nieuwe uitlijning gaat de vriendschap veranderen. Dat kan op verschillende manieren. Jouw vriend of vriendin beweegt hierin mee waarmee je vriendschap een nieuwe, diepere, betekenis gaat krijgen. Echter, want wij hebben geen invloed op anderen, kan jouw vriend of vriendin ook op dezelfde voet verder gaan en kan de vriendschap langzaam doodbloeden. Ook kan er een tijdelijke onderbreking van jullie vriendschap zijn, door verwarring, acceptatie en gewenning, maar op een gegeven moment ook weer samen verder wandelen, vertrouwd, maar ook vernieuwd en verdiept.

Trouw aan jezelf zijn

Belangrijkste is dat jij trouw aan je zelf leert te zijn. Dat vraagt inzicht, maar ook moed. Want hierdoor kun je eventueel mensen en dingen kwijtraken. Kijkend naar de mensen in je leven, denk ik op mijn beurt, mensen komen en gaan en de mensen die je op dat moment nodig hebt zullen op je pad komen en met je meewandelen. Dat geeft mij heel veel ruimte en vertrouwen!
Op internet kun je veel oefeningen rondom loslaten vinden. Kijk hier eens voor zeven oefeningen in loslaten. Waarbij je in kleine stapjes kunt leren loslaten.

Met deze blog ontkom ik er zelf ook niet aan. Ik mag gaan loslaten door ruimte in mijzelf te creëren, door uit mijn hoofd in mijn hart te landen. Mijn zelfwaarde opwaarderen. Vertrouwen hebben dat ik de juiste mensen en dingen aantrek die op dat moment in lijn zijn met mij en mijn energie. Vertrouwen dat ik mijn eigen pad bewandel en daar mooie en leerzame momenten en ontmoetingen zal gaan hebben. En dat ik bovenal NU hier ben en niet in het verleden of in de toekomst…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *