Dankbaarheid. Zet je stralen aan!

Mar 8, 2022 | mind, soul

Dankbaarheid tonen voor het leven. Het houdt je in het hier en nu. Hier en nu is het leven. Niet in het verleden en niet in de toekomst. Dankbaarheid heeft een hele hoge energie en helpt je om vanuit licht en liefde te leven. Lees in deze blog hoe je dankbaar kan leren zijn en wat daar de voordelen van zijn.

Dank je wel voor deze prachtige dag! Een dag waar ik met een kopje thee en mijn snoet in de zon op de veranda zit. De zonnestralen die mijn gezicht en hart verwarmen. Een privéconcertje van een koolmees die ik tijdens mijn wandeling ontvang. Mijn ogen worden vochtig. Dank je wel, koolmees, dat je mij laat stilstaan en in mijn ziel raakt. Het samen zijn met mijn dochter op de veranda, kletsend over ditjes en datjes. Meis, wat vind je dat fijn en daardoor geniet ik dubbelop. Dank je wel, Noa, voor deze verbinding. De pijn in mijn onderrug laat mij een paar stappen terug doen en te gaan ontspannen. Dank je wel, lijf, dat je me hier bewust van maakt en dat ik er naar luister. Tijdens het theemoment genieten we met elkaar van de zelfgebakken tulband van Mattijs. Dankbaar voor de liefde die Mattijs er in heeft gestopt en zoveel lekkerder dan uit de winkel. Naast de heerlijke zoete bakgeur, komt er ook de geur van versgebakken brood in mijn neus. Heerlijk en zo genietend om wekelijks een brood te bakken. Ik ben dankbaar dat ik tijd vrij maak om het brood te bakken, een activiteit die tijd en geduld vraagt. Dank je wel!

In en met alles dankbaar

Dankbaarheid! Een tijdje schrijf ik dagelijks de dingen op waar ik dankbaar voor ben. Wat in het begin soms zoeken was, kan ik nu moeiteloos opschrijven. De lijst van dankbaarheid wordt steeds langer. De dingen waar ik dankbaar voor ben, worden steeds kleiner en subtieler. Dankbaarheid voor schijnbaar, alledaagse dingen.

Halfvol glas wijn

Diep in mijn hart ben ik een positief mens, met een glas dat altijd halfvol is. En dan het liefst gevuld met wijn.
In de loop van mijn leven is dat glas van halfvol naar halfleeg gegaan. Van een zon, naar een wolk. Een persoon die bang is om tekort te komen en alles op de weegschaal legt. In mijn puberteit was het zwart en zat ik vast in mijn negatieve, vaste denkpatronen. Toch was er achter die dikke pak wolken, een zon. Warm, vol energie en stralend. Dat ben ik nooit vergeten. Ik wist dat het leven mooi kan zijn, alhoewel ik dat echt niet geloofde en dat ook niet zo ervoer. Alleen diep in mijn ziel wist ik het. Ik denk dat ik daardoor ook doorzette en niet opgaf.

De zon schijnt altijd, óók achter de wolken

Zo langzamerhand, ik ben nu bijna 42 jaar, ben ik dichter bij mezelf, geloof en ervaar ik het ook inmiddels: het leven ís mooi!
Eigenlijk vind ik het leven te leuk om vroegtijdig te beëindigen. Echt geloof me hoe vaak ik dagelijks in mijn oude patronen kom, dat ik in mijn slachtofferrol zit, dat ik overprikkeld ben, dat ik de balen heb in mijn kids en vent, dat ik spijt heb dat ik moeder ben geworden, of hoe ik mezelf kan neerhalen en haten. Toch door al die pijnen en struggles heen, voel ik een soort van enthousiasme en liefde voor het leven. Dat is de kern van mijn bestaan: het willen leren leven. Daar horen de uitdagingen bij, waar ik echt wel eens beu van ben, boos en verdrietig van wordt. Maar diep in mij zit een vechter en spat ik van de energie. Terwijl ik dit typ, zit ik lachend achter mijn laptop met pijn in mijn rug en vermoeidheid.

Zet je masker af

Soms voel ik me bijna schuldig, dat ik eigenlijk in de kern een zon ben. Dat, ondanks alle ellende in de wereld, ik van het leven houd. Of dat ik een toneelstuk speel en een masker op heb. Ik denk dat ik op alle andere gebieden een masker op heb en juist mijn masker af heb wanneer ik ten volste van het leven houd en mijn hart ontploft van liefde. Misschien wil Indy dit mij bewust maken, dat wat ik bij hem zie en voel, dat ik het zelf ben.

Nu is het leven

Dankbaar zijn is een heel mooie en hoge energie. Dankbaar voor wat er nu is. Het houd je in het hier en nu. Het nu waar het leven is. Alleen nu speelt het leven zich af. Je bent een ander persoon dan wie je gisteren was en je weet niet wie je morgen bent.
Het werkt extra krachtig wanneer je het opschrijft. Zo loop je je dag opnieuw door. Een fijne afsluiter van de dag en heerlijk om positief te gaan slapen.
Naast dat het een positief zelfbeeld oplevert, richt je je op de positieve en kleine, maar essentiële dingen van het leven. Het relativeert enorm, door dat je de aandacht verschuift op iets positiefs, waardoor het negatieve niet uitvergroot wordt. De beren op de weg worden mieren.

Wees elke dag dankbaar

Wanneer je het lastig vind om positieve dingen uit je dag op te schrijven, begin dan eens met 3. Bedenk waar je een blij, warm, vrolijk of een trots gevoel van hebt gekregen. Het hoeft niet elke dag weer wat anders zijn. Dagelijks staat de zon of de knuffels van mijn kinderen op mijn lijstje van dankbaarheid. Wat is er mis mee om daar dagelijks dankbaar voor te zijn? Het gaat niet om originaliteit of uniekheid. Het gaat om jouw gevoel, jouw liefde, jouw leven. Het gaat om het (her)ontdekken van jouw licht en liefde. Door dankbaar te zijn, kom je weer tot de kern.
Misschien vind je het lastig om dankbaar te zijn, terwijl het in de wereld er wreed aan toe gaat. Houd het dicht bij jou en klein: jouw eigen wereld. De wereld waar je wel invloed op hebt!
En onthoud: door de vibraties hoog te houden, schijn je jouw licht. Jouw licht die samen met zovelen het donker vervaagd. Ik geloof heilig in een vredige wereld, alleen zijn we daar met zijn allen verantwoordelijk voor. Ieder een eigen lichtje zorgt voor een hele sterke lichtbundel.
Ik ben benieuwd of je een dankbaarheidsdagboek bij houd. Laat het me weten in een reactie hieronder.

Dank je wel voor jouw eindeloze en onvoorwaardelijke liefde, Indy! Jij zorgt in tijden van verdriet, voor de glimlach tussen mijn tranen in. De ontelbare kusjes en knuffels maken mij zacht en mijn hart wordt gevuld met liefde. Hero, dank je wel voor je eigenheid en enthousiasme. En dan ineens een knuffel met de woorden ‘ik vind je lief’ en weer door met je rondjes rennen om de bank. Dankbaar voor het besef hoeveel liefde de kinderen mij, ieder op eigen wijze en onvoorwaardelijk geven. Ik ben een gezegend mens!
Ten slotte: dank je wel, dat jij, ja jij, mijn blog hebt gelezen. Dat ik mezelf mag zijn met mijn eigen manier van schrijven en dat je mij volgt. Dank je wel, lief mens!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *