Onvoorwaardelijke liefde. Ik ben de liefste en jij en jij

Feb 18, 2022 | mind, soul

Liefde zonder voorwaarden. Gewoon pure liefde voor jezelf en de ander. In deze blog laat ik mijn visie over onvoorwaardelijke liefde los.

Liefde, daar wordt enorm veel over geschreven en gezegd. Liedjes over liefde. “All you need is love”, wie kent deze niet van de Beatles. Er zijn zoveel liedjes geschreven over de liefde en alle gevoelens die daarbij ervaren kunnen worden. Jaloezie, verlatings- en bindingsangst, verdriet, haat, eenzaamheid, boosheid. Meestal gaan deze liedjes over een ander. Ook zijn er songs over zelfliefde, denk hierbij aan Harry Jekkers met “Ik hou van mij” (voel je je niet happy met jezelf, zoek eens op internet naar liedjes over zelfliefde en dan de volumeknop lekker hoog).

Pure liefde

Onvoorwaardelijke liefde. Liefde zonder voorwaarden. Gewoon pure liefde voor jezelf en de ander. In hoeverre lukt jou dat? Ik vind dat verrekte lastig en ik ben daar ook niet zo goed in. Nou ja, eigenlijk gewoon (nog) niet. Alhoewel ik daar enorm naar verlang en ik van mening ben dat we diep in ons hart dit allemaal verlangen, maar ook bezitten. Als ik kijk naar mijn jongste zoon, Indy van 3 jaar, zie ik één brok onvoorwaardelijke liefde. Ik zeg je: wat is dat fijn om dat te mogen ontvangen! Hij is echt mijn licht en liefde. Hij maakt mijn hart zacht, wanneer ik weer eens boos reageer op mijn omgeving. Hij raakt mij in mijn ziel met zijn knuffels en lieve woordjes. Ik hoop dan zo vurig dat hij deze onvoorwaardelijke liefde kan blijven herinneren, kan voelen en geven.

Beïnvloeding van de liefde

Pure liefde zit in onze ziel. Als ik het over pure liefde heb, heb ik het over onvoorwaardelijke liefde. Een ziel heeft geen verborgen agenda of gevoelens of gedachten. Een ziel bestaat alleen maar uit liefde. Het is onze ego, onze mensheid die de pure liefde laat vervagen, verstompen of ondersneeuwen. Vanaf het moment dat je uit de buik komt, kom je in aanraking met jouw omgeving en alle daar bij behorende regels en voorwaarden. Jouw omgeving beïnvloed jouw persoonlijkheid. In combinatie met jouw karakter, word je gevormd tot wie je nu bent. Jouw opvoeding bepaald nog steeds voor een groot deel jouw leven. Of je wilt of niet. Dat geef je ook weer door aan jouw kinderen. Het is niet erg, dat is menselijk en hoort in dit aardse bestaan. Belangrijker is dat je je bewust wordt en eerlijk naar jezelf kijkt en jezelf in de spiegel aan durft te kijken.

Herinner je zelf

Als ik kijk naar de bedoeling van dit, of überhaupt: het leven, is het doel om ons oorspronkelijke zelf te herinneren. Weer terug te keren naar de basis en dichter bij onze ziel te komen. Dat ons ego gaat samenwerken met ons hart, dat we weer in onszelf samensmelten. Hoe vaak voel ik me niet in een spagaat met mijn hoofd en hart? Mijn hoofd wil die kant op en mijn hart een andere kant op. Wanneer we als team gaan werken en de neuzen de zelfde kant op wijzen, bewandelen we veel makkelijker en in een flow ons levenspad. Moeiteloos, vol vertrouwen en met onvoorwaardelijke liefde. Waardoor het leven echt magisch mooi kan zijn!

Moed om alles los te laten

Het is een leven lang project om je zelf te ontdoen van alles wat niet jouw oorspronkelijke zelf is. Alle gedachten, gevoelens, normen, waarden, verleden, opvoeding. Alles als een jas uittrekken, waardoor alleen jij, pure liefde, over blijft. Als een pasgeboren baby. Naakt en kwetsbaar. Sommigen, ik denk de meesten, zal het dit leven niet volledig lukken om onvoorwaardelijke liefde te voelen, te geven en/ of te ontvangen. Het vraagt tijd, vertrouwen, eerlijkheid, bewustwording en bovenal heel veel moed. Moed om eerst alles los te gaan laten. Loslaten van alles wat je geleerd hebt, loslaten van alles wat je dacht dat van jou was, loslaten van je verleden, loslaten van je omgeving. Loslaten van alle muurtjes die je hebt opgebouwd.

Alle kleuren van de regenboog

Nu voelt het als een onhaalbaar doel en enigszins pessimistisch is. Alleen dat is helemaal niet de bedoeling van alles. Juist niet! Het gaat om een stuk bewustwording, maar ook een realistisch beeld scheppen van ons, als mens. We zijn hier om te leren en bovenal te leven. Het leven bestaat uit alle kleuren van de regenboog met allerlei tegenstellingen. Alles mag gevoeld, gedacht en geleefd worden. Besef dat jij de enige bent die de keuzes over jouw leven maakt en dat daar consequenties aan zitten. Zie het leven als één groot spel, waarbij geen winnaars en verliezers zijn. Alleen maar leermomenten, en vandaaruit groei, voor de ziel. Leven is soms echt worstelen en pijnlijk, maar ook iets heel moois. Wees je daar bewust van! Mensen zijn in staat om liefde te geven en te ontvangen. Ok, soms wat onhandig, maar besef je dat iedereen diep in zijn of haar hart pure liefde is. Ik heb een heel diep vertrouwen in de goedheid van de mens en zijn oneindige, pure liefde. En om die oneindige, pure liefde te herinneren, te voelen en te geven en ontvangen, begin je bij jezelf!

Zelfliefde

Werk aan je eigen onvoorwaardelijke liefde en dan vooral aan je zelfliefde. Hoe cliché het ook is: eerst van jezelf houden, dan kun je ook van een ander houden. Leer je zelf kennen, al jouw licht en donker, al jouw gedachten en gevoelens, al jouw verlangens en dromen. Leer je zelf te vergeven, te accepteren en te omarmen. Pure liefde begint bij jezelf!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *