Zelfbeeld. Jij bent niet jouw spiegelbeeld

Apr 21, 2022 | body, mind, soul

Soms kijk ik naar mezelf in de spiegel, dan zie ik een vrouw die ouder wordt. Getekend met wallen, dubbele onderkin, slaphangend vel bij de wangen, grijze haren. Getekend door drie zwangerschappen, een navelbreuk en overtollig vel en buikvet. Maar ook een grote neus, brede heupen, dikke bovenbenen, dikke kuiten en enkels, dikke billen. Soms kijk ik naar het spiegelbeeld en zie ik een onzekere, verdrietige, boze en overgevoelig jong meisje. Een meisje met een negatief zelfbeeld, die na jaren nog wordt meegedragen door een volwassen vrouw.

Strijd tussen ego en ziel

Laatst was ik erg verdrietig en confronteerde mij het enorm dat ik mijn gezicht zie verouderen. Ik vertel altijd tegen anderen hoe fijn ik het vind om ouder te worden en dat ik mij jong van geest voel. Echter (misschien lag het aan de periode van de maand) besefte ik mij dat het gat tussen mijn fysieke en geestelijke leeftijd groter wordt. Het is natuurlijk maar uiterlijk en het gaat om de binnenkant. Bla de bla de bla. Allemaal zo ontzettend waar, maar er is nog steeds die jonge, onzekere vrouw die mooi gevonden wilt worden. Naast een ziel, hebben we ook voor dit aardse bestaan gekozen en ben ik een humanbeing met allerlei gedachten en gevoelens over schoonheid. En dat maakt het soms ook ontzettend lastig in dit leven. De constante strijd met je ego en je ziel.

Verschillende ogen

Met welke ogen kijk jij naar jouw spiegelbeeld? Het is zo afhankelijk hoe ik mij voel, in welke periode van de maand ik zit. Ik kan met verschillende blikken naar mezelf kijken. Veroordelend of onvoorwaardelijk. Vanuit ego of ziel. Door de ogen van een ander of mijzelf. Innerlijk of uiterlijk.

Labels plakken

Zwart of wit. Of is het genuanceerder? In dit leven bestaan we uit het menszijn en een ziel. Het menszijn is je ego, je gevoelens en je emoties, je gedachten maar ook je lichaam. De jas die je hebt aangetrokken in dit leven. Je ziel is je kern, onveranderlijk en onvoorwaardelijk. Je bent dus heel veel, althans in dit leven. In de spiegel zie je het eerste je fysieke persoon met alle littekens, oneffenheden en onvolmaaktheden. Daarnaast heb je aan dit fysieke lichaam je gedrag, gedachten en gevoelens gekoppeld. Overal zitten er labels aan.

Echter labelen we allemaal zelf. Jij oordeelt, maar ook je omgeving, over wat je letterlijk ziet, maar ook persoonlijkheid en gedragingen. Niet alleen naar jezelf, ook naar anderen. Alles krijgt een label met daarbij een gevoel en/of een gedachte. Dus daadwerkelijk ben jij niet dat spiegelbeeld!

Jouw kern

Onder dat spiegelbeeld, zit een andere laag. Een diepere laag. De kern: het onveranderlijke en onvoorwaardelijke deel. De kern is je ziel. Je ziel kent geen labels (toe), alleen maar onvoorwaardelijke liefde en zijn.
Je kunt je misschien voorstellen, dat het heel lastig is om vanuit je kern te leven. Mocht dat vanuit je zelf al een hele uitdaging zijn, laat staan dat het een nog grotere uitdaging is in de maatschappij.

Wereldbeeld

De maatschappij is vooral gericht op het ego. Macht, gedragsbeïnvloeding en -verandering. Gelukkig gebeuren op kleine schaal heel veel belangrijke veranderingen. Veranderingen vanuit acceptatie, gelijkheid, liefde en licht.
Toch begint alles bij jezelf. Bewustwording is het eerste waar jij mag beginnen. Bewustwording van het besef hoe de wereld in elkaar steekt en dat je daar los van mag gaan komen. Zodat je dichter bij je kern, jouw ziel, kan komen. Loslaten van overtuigingen van de wereld, je directe omgeving en van jezelf. Naast het spiegelbeeld is ook het wereldbeeld niet wat het is. Weet je nog? Alles is gelabeld, door jezelf en door anderen.

Begin bij jezelf!

Ken je de slogan nog: een beter milieu, begint bij jezelf? Dit geldt ook voor je beeld op de werkelijkheid: spiegelbeeld en wereldbeeld. Verander eerst je spiegelbeeld. Niet letterlijk door allerlei operaties en correcties. Nee, je mindset mag je gaan veranderen!
Richt je niet (alleen) op het uiterlijk, maar ook op je innerlijk. Bekijk je zelf op een positieve manier. Wat vind je mooi? Wat zijn je sterke eigenschappen? Maar richt je niet alleen op je fysieke lichaam en ego. Ook op jouw kern. Wat heb jij de wereld te brengen? Wat maakt jou uniek? Waar ga jij van stralen? In deze blog schrijf ik meer over uitstraling, een belangrijk onderdeel van je zelfbeeld.

Afstemmen met je kern

Verandering van mindset vraagt om discipline en moed. Discipline door consequent aan het ‘werk’ te gaan en moed om de verdieping in te gaan: contact maken met je kern: jouw ziel.
Positief in het leven staan, kun je bereiken door dagelijks je dankbaarheid op te schrijven, dagelijks affirmaties op te zeggen. Ook sporten, yoga, de natuur in gaan en activiteiten doen waar je blij van wordt (zoals muziek, dansen, zingen, creativiteit) werken heel positief op je zelfbeeld en mindset. Ze zorgen voor aarding en dat je goed in je lijf komt. Meditatie en andere manieren van stilte op zoeken kan jouw helpen om in contact te komen met je kern.

Het rimpeleffect

Belangrijk is om je steeds meer af te gaan stemmen met je kern. Wanneer jij weet wie jij daadwerkelijk bent, kun jij van daaruit naar buiten richten. Richten naar jouw omgeving, de wereld. Vanuit die kracht, kun jij anderen inspireren door het zelfde te gaan doen. Zie het als een rimpeleffect…(en dan niet letterlijk je rimpels in je gezicht, die komen sowieso :p)

Ten slotte

Passend bij deze blog, geschreven op 11 juni 2007:
“Spiegelbeeld, spiegelbeeld,
ben jij het?
Of ben ik het die me verbeeld?”

Soms kijk ik naar mezelf in de spiegel, dan zie ik een sprankelende vrouw. Jeugdig met een twinkeling in de ogen, een met witte tanden brede glimlach, lang en vol haar, haar neus versierd met een piercing. Volle borsten, een slanke taille, smalle, lange vingers, ronde billen en heupen. Soms kijk ik naar het spiegelbeeld en zie ik een jonge, speelse, lieve en gevoelige vrouw. Een vrouw met een jonge, frisse en krachtige geest, intelligent en (eigen) wijs, creatief, liefdevol, levenslustig en intuïtief.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *